HTML

Facebook

Kecskeméti Agora

A Kecskeméti Agora a Hallgatói Hálózat tagja. A február 15-ei Hallgatói Fórum után jött létre, azzal a céllal, hogy lehetőséget nyújtson a megyeszékhely diákjainak a közös véleményformálásra és érdek/jogvédelmi ügyekben a közös fellépésre is. Legfőbb törekvésünk, hogy minél több fiatalt bevonjunk a közéletbe, hogy érdekeltté tegyük a tanulókat az őket érintő ügyekben.

A Hallgatói Hálózattal együtt elfogadhatatlannak tartjuk a felsőoktatási törvényt a jelenleg érvényes formájában, s ugyanígy elutasítjuk az államilag támogatott helyek számának önkényes, drasztikus és a valóságot figyelembe nem vévő csökkentését és átrendezését.

Egyetértünk a Hallgatói Fórumon elfogadott tíz, és az azt kiegészítő tizenegyedik ponttal.

Keress minket: kecskemetiagora [kukac] gmail [pont] com !

Halraj (katt!)



2012.05.15. 10:11 Madibainges

Megbeszélni, megérteni, megoldani

Címkék: gondolatok workshop megoldás gimnazisták

Május 18-án pénteken délután háromtól a Kecskeméti Agora workshopot tart, amire minden érdeklődőt szeretettel várunk. Ha néha úgy érzed, hogy nem mennek túl jól a dolgok a közéletben, a városban, az országban, (ha diák vagy, az iskolában), és szeretnél javítani valamit a helyzeten, csak nem tudod, hogy hogyan fogj hozzá, akkor gyere el a beszélgetésünkre, próbáljuk meg közösen megoldani a problémákat. Az esemény Facebook oldaláért kattints ide. Kifejtés az ugrás után:
 

 

 

 

A három előre kiválasztott téma mellett lesz lehetőség teljesen kötetlen beszélgetésre is, aminek során a résztvevőket legjobban foglalkoztató kérdéseken fogunk ötletelni. Elsősorban azonban a következő három topicot szeretnénk körüljárni:

1. A felsőoktatás társadalmi és gazdasági jelentősége

A kormányzat jelenleg, spórolni próbálván, az oktatásból von ki pénzeket. Ezért csökkentették az államilag támogatott helyeket, például. Amit viszont nem vesznek figyelembe az az, hogy az iskoláztatás, és főleg a felsőoktatás fejlesztése a legkifizetődőbb befektetés. Nem csak azért, mert az egyetemet végzett fiatalok jóval könnyebben találnak munkát és serkentő hatással vannak a gazdasági fejlődésre (lásd. Berlinger Edina közgazdász cikkét a Magyar Narancsban), de azért is, mert az egyetemi közösségek olyan értelmiségi kultúrát teremtenek, ami húzza magával az innovációt, egészségesen hathat a nemzeti identitásra, értékrendre, normális politikai kultúrát termelhet ki magából, stb, stb, stb... Ezt a témát érdemes körbejárni, megismerni a tényeket és érveket, hogy a legközelebbi hétköznapi beszélgetésben, amikor valaki azt mondja, hogy túl sok a diplomás, tudjunk mit felelni.

2. A diákok közéleti részvétele

Bárki, aki bármilyen apró, politikához, civil közélethez akár csak részlegesen kötődő dolgot próbált már szervezni, ismeri a jelenséget: diákokat, fiatalokat szinte lehetetlen mozgósítani ezen a téren. Már érdekeltté tenni is problémás, de ha végül sikerül is érzelmi válaszreakciót kelteni az egyszeri diákban valamilyen közéleti eseménnyel kapcsolatban, az aktív részvételre való motiválás Sziszüphosz-kőként gördül a nyakunkba. A workshopon azzal próbálkozunk meg, hogy rendesen megértsük e viselkedés okait, és gyógymódot találjunk rá.

3. Az iskolai demokrácia lehetőségei Kecskeméten, Magyarországon

A magyar iskolák szerkezetükben jelentős részt tartalmaznak a múlt rendszerből örökölt "bújtatott" autoritásból. A tekintélyelvű iskola kádári hagyománya jól tükröződik például az órai elei vigyázzállásban, a hetes jelentésében, a "diákönkormányzatnak" nevezett hamvában holt kísérletben. A demokratikus oktatás a legjobb és legkézenfekvőbb eszköz lenne ennek a valóban szabad, nyugati berendezkedésű rendszerben csupán húsz éve élő társadalomnak a támogatására, az autoriter normák csökevényeinek kigyomlálására, a köztársasági értékrend megszilárdítására. Ennek a lehetőségeit vizsgáljuk meg pénteken.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemetiagora.blog.hu/api/trackback/id/tr824509386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása