HTML

Facebook

Kecskeméti Agora

A Kecskeméti Agora a Hallgatói Hálózat tagja. A február 15-ei Hallgatói Fórum után jött létre, azzal a céllal, hogy lehetőséget nyújtson a megyeszékhely diákjainak a közös véleményformálásra és érdek/jogvédelmi ügyekben a közös fellépésre is. Legfőbb törekvésünk, hogy minél több fiatalt bevonjunk a közéletbe, hogy érdekeltté tegyük a tanulókat az őket érintő ügyekben.

A Hallgatói Hálózattal együtt elfogadhatatlannak tartjuk a felsőoktatási törvényt a jelenleg érvényes formájában, s ugyanígy elutasítjuk az államilag támogatott helyek számának önkényes, drasztikus és a valóságot figyelembe nem vévő csökkentését és átrendezését.

Egyetértünk a Hallgatói Fórumon elfogadott tíz, és az azt kiegészítő tizenegyedik ponttal.

Keress minket: kecskemetiagora [kukac] gmail [pont] com !

Halraj (katt!)



2012.02.24. 20:05 Madibainges

Gimnazisták, gyűljetek!

Címkék: kommunikáció hálózat levél üzenet gimnazisták

Az alábbi levelet a február tizenötödikei fórum után közzétett e-mail címekre küldtük el, melyek mind budapesti gimnáziumokhoz tartoznak. Az üzenet és a benne leírt gondolatok viszont minden szimpatizáns középiskolásnak szólnak! Vegyük fel a kapcsolatot!

Kedves középiskolás diáktársaink!

Minden cím, amely a fenti címzettlistában szerepel megtalálható a Hallgatói Hálózat blogján, onnan vettük őket. Azt feltételezzük, hogy ti is olyan diákok vagytok, akik készek tenni az oktatás helyzetének javításáért, és ti is be akarjátok vonni társaitokat ebbe a feladatba. Azért írjuk, hogy ti IS, mert mi, a Kecskeméti Agora tagjai, hasonló cipőben járunk. Régóta szenvedünk az oktatás sajátosan kelet-európai módon borzalmas helyzetétől, és ha ez nem lenne elég, még a diákok passzivitásával is meg kell küzdenünk. Mivel ugyanazok a céljaink és feladatunk, s ráadásul közösséget vállaltunk azzal, hogy a Hallgatói Hálózat alcsoportjainak vallottuk magunkat, úgy gondoljuk, hogy itt az ideje kommunikációba lépnünk egymással. (Ha már van közöttetek ilyen fórum, akkor csak kérlek vegyetek be minket is a társalgásba. A gondolatainkat mindenesetre szeretnénk itt megosztani.)



A fő okok, ami miatt kapcsolatba kéne lépnünk:

1. Közösek a problémáink, így ha megosztjuk azokat, és a tanulságainkat, okulni tudunk az egyes esetekből.
2. Mivel közösek a problémáink, hasonló megoldásokat kell rájuk adni, tehát itt megoszthatjuk eszköztárunkat, tippeket adhatunk egymásnak.
3. Az akciótippeken kívül a szervezkedés módjait is eltanulhatnánk egymástól, valószínűleg mind tapasztalatlanok vagyunk abban, hogy hogyan lehet szponzorokat, támogatókat találni egy-egy költségesebb projekthez, vagy hogy hogyan lehet bármilyen jogi keretet adni a mozgalmunknak.
4. Mivel a HaHán keresztül "összetartozunk", javasoljuk, hogy fűzzük ezt szorosabbra, és váljunk védszövetséggé is. A fiatalabb és tapasztalatlanabb gimnazista diákokat könnyebb eltántorítani, és bőven van begyöpösödött tanár aki ezt megtenné. Ha fel tudnánk lépni ellenük közösen, sikeresebbek lehetnénk.

Információk, amikre elsősorban kiváncsiak lennénk, hogy mennek ezek a dolgok a ti iskolátokban?

1. Diákönkormányzat. A kecskeméti iskolákban jobbára csak rossz viccként szerepelnek a diákönkormányzatok, tulajdonképpen a szóösszetétel minden részét nagy-nagy idézőjelekbe lehetne tenni. Nem veszik komolyan, nem tudnak és nem akarnak semmit elérni. Tulajdonképpen csak pótcselekvés az egész, vagy a tanárok eszköze arra, hogy irányítsák a diákokat. Mennyire működik nálatok a DÖK? Ha van valahol, ahol sikeres, hogyan csináljátok? Miket értek/értetek el?
2. Iskolavezetőség. Bevontátok őket? Ha igen, mekkora segítséget jelentenek? Hogyan állnak hozzá a kérdéshez?
3. Szerveztek, csináltok bármilyen programot a mostani problémával kapcsolatban? Mit terveztek, mik az elképzeléseitek?

Tippeink, ötleteink:

1. A DÖK-ök revitalizációja. Az önkormányzatok lehetnének a leghatékonyabb eszközei mind az érdekérvényesítésnek, mind a passzivitás felszámolásának. Ha nem működik a DÖK, pumpáljunk életet bele! Keressük meg azokat az embereket akik tenni is akarnak, és mozdítsuk ki az önkormányzatot a holtpontról!
2. Kisebb, de gyakori akciók. A diákokhoz szólni kell, méghozzá olyan módon, ahogyan ők is meghallják. Ha folyamatosan beszéltek, egy része előbb-utóbb figyelni fog. A levél végén megosztjuk egy iskolarádiós beszéd linkjét, amit nemrég mondtunk be. Ilyen beszédeket ti is tarthattok az iskolátokban. A passzoló tárgyú órákon (társadalomismeret, etika, filozófia, történelem, magyar) kérhettek a tanártól időt, hogy elmondjátok amit el akartok, és a HaHát is hirdethetitek.
3. Professzionalitás. Ennek is megvan a tudománya. Ha ismertek pszichológusokat, szociológusokat, vonjátok be őket, kérjetek tőlük tippeket, hogy hogyan lehetne a diákokhoz szólni, mi az a mód, ahogyan meg fognak titeket hallgatni.
4. Iskolai ünnepségek elfoglalása. Próbáljatok az ünnepeken kicsikarni magatoknak egy kis teret. Találjatok ki valami illő akciót, szöveget, pantomimot, jelmezes parádét, amin keresztül át tudjátok adni az üzenetünket, azt, hogy a diákoknak igenis bele kell szólni a politikába, és erre most itt van az alkalom. Március tizenötödikén anno Petőfiék, Vasváriék ugyanezt csinálták: kiálltak és elmondták amit fontosnak tartottak. Teljesen aktuális, hogy ti is ezt tegyétek.

Kérlek válaszoljatok ezekre, méghozzá az "answer to all" lehetőséggel, hogy mindannyian elolvashassuk! Ha benne vagytok, csinálhatunk egy levlistát, hogy ez a kommunikáció könnyebben menjen, és próbáljunk meg minél több középiskolai intézményt bevonni!

A mi elérhetőségeink (ti is adjátok meg, amitek van, ha van, kérlek!): www.kecskemetiagora.blog.hu ; www.facebook.com/pages/Kecskeméti-Agora/296917793709441?ref=ts

Az iskolarádiós akciónk: https://www.youtube.com/watch?v=iPcANA3PHDc&feature=youtu.be

Javítsunk a helyzeten, közösen! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemetiagora.blog.hu/api/trackback/id/tr934193893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása